Wednesday, December 30, 2009

Cuti-Cuti Malaysia Edisi Penang


Lepas beraya sakan kat kampung Hubby, cadangnya nak la bermalam kat Penang sambil menghantar adik iparku balik. Nasib baik last minute, bos bagi cuti hehheheh kalau tak burn la duit hotel yang dah pre-paid tuh... Sebenarnya nak elak jam hari Ahad tu... And nasib baik la we made the right decision, member aku sangkut kat jam from Penang to KL 10 jam tuh... Masak duduk dalam kereta....

Haikal nak naik feri, so ikut je la cakap dia (purpose of the cuti-cuti pun memang nak bawak budak2 jalan kan)... So feri kami tu namanye Pulau Payar. Semua feri dinamakan sempena nama pulau-pulau yang ada kat Malaysia nih. So ni lah aksi2 atas feri...



Alaani seronok kena angin kuat


Haikal and aksi2 nye yang tak berapa nak kelakar tuh hahahhaha....
So turun dari feri tu, kite orang pun pergila menghala ke Batu Feringhi untuk check in... Plan nak duduk kat Hard Rock tapi dah fully booked. So after a lot of calling and checking, we decided to stay at Holiday Inn... Boleh tahan gak la mahalnye hotel tuh. Sampai2 kat sana, mcm terkejut cos ingat hotel tepi laut, rupanya Holiday Inn ni ada 2, resort tepi laut and Holiday Inn saja across the road, tapi ada their own private overbridge to go to the beach la... So taderla sakit hati sangat... To make matter worse, bilik pun tak siap lagi.... So since dah pukul 3 lebih and kite orang pun dah lapar and malas nak tunggu, we told the receptionist to just keep the key until we come back in the evening.
Then off we go to the Penang town again. Otw to town tu lalu this Tadika yang ada Ultraman yang sungguh besar. Haikal nak stop amik gambar tapi sekolah tu tutup so takleh masuk and amik gambar.
Pegi makan kat Hamaediyah yang terkenal dengan kesedapan nasi kandarnya. Memang sedapla kari2 dia. Kite orang amik lauk ayam goreng and paru goreng. Haikal pun makan dengan sangat banyaknye. Cuma Alaani je la... Minah ni kalau jalan memang kurang makan... isk isk...
Haikal kekenyangan makan di Hamaediyah
Jalan-jalan di kotaraya Penang.
Dah penat jalan-jalan and beli jeruk kat pasar apa ntah namanye tuh, kite orang pun hantar Huda balik rumah. Then off to Batu Feringhi balik. Lalu lagi skolah dengan Ultraman besar hahahhah.... Sampai hotel, amik kunci, solat and off to the beach....
Aktiviti Mandi Laut dan bermain pasir and after that swimming pool....
Macam yang korang semua tahu, Penang ni terkenal dengan Night Market yang sungguh panjang. Night Market ni located kat sepanjang jalan area batu Feringhi. So from my hotel boleh nampak deretan Night Market ni la... Tapi mostly semua jual barang yang sama je i.e. handbags, belts, wallets, CD, DVD and other household items la....
Since Night market tu panjang sangat, kami naik beca sampai tempat start Night Market tuh and berjalan balik ke hotel. Jauh giler tuh... Dahla Alaani taknak jalan, so kena dukung je... Kalau bawak stroller lagi susah nak jalan2.... Ingat in tengah2 jalan tu nak berenti makan malam tapi tader la kedai yang menarik nak makan. Kedai jual makanan Arab and Western food adala, tapi dah sampai Penang takkan nak makan makanan macam tu kan.... Last2 sampai hotel kedai makan pun takder, so amik kreta and pegi makan kat Gurney Drive. Makan pasembor, kuey tiow goreng, sotong bakar and laicheekang.... tader la sedap sangat hehehehhe kat KL lagi sedap kot....
Again, Haikal yang kelaparan cos makan dah lambat sangat sebab berjalan di night market. Alaani dah lama tidur. Kesian Alaani tidur tak makan pun... Dah la masa mandi laut and swimming pool tu pun aku lupa bawak biskut or any food for them to eat... Isk isk teruknye....
So esoknye bangun awal, pegi breakfast sambil tunggu Huda datang. Then activity beach bermula semula. Tapi Alaani takut sket cos ombak kuat pagi tuh compared to petang semalam. So dia main kat tepi2 jek ngan Huda.
Hubby lak sibuk amik gambar tapi tanak pun teman Haikal mandi laut. Pastu naik kuda and Haikal dah sibuk nak mandi pool. Huda pi teman Haikal mandi pool and aku lak pi tunggu Hubby nak paragliding.
Tengah Bersiap2 dan dengar instructions
Tu Hubby la tuh....
Baiknye gambar tgh landing hehehhehe.... All taken via iphone hehhehe
Haikal dah tak ingat dunia mandi pool dengan Mak Lang yang desang bersantai kat belakang tuh... Huda dah la nak balik ke Baling untuk Nae nye engagement.... Mas ni pun dah dekat pukul 12pm and check out time is also 12pm.... Macam lipas kudung masa tuh... kali ni aku ingat and bawak biskut utk the kids. Makan tak hengat nye ehhehehe
Alaani kepenatan... Kesian dia heheheh
Haikal lak kelaparan....
Hubby berposing from our hotel room....
Lepas check out kami pi makan kat Kapitan lak.... Hmmm rasa kalau nasi kandar Hamaediyah lagi sedap tapi nasi beriyani kepitan memang sedap la....
Lepas makan kami ingat nak singgah Sungai Dua nak tapau mee udang tapi Hubby lak terlepas jalan.... So terpaksala balik je terus.... Sekian tamat la cuti-cuti Malaysia edisi Pulau Pinang.

4 comments:

Ana Malek said...

wew sexy la gambar haikal nek kuda tu....

Nuraizah@Yong said...

Aku berenti jerk kat kawasan perumahan tuh. Amik gambar dari luar! Nasib baik Faiq tak mengamuk nak masuk dalam...hehehe!

Nomy Yahya said...

Ana - seksi apanye tulang terbonjol sana sini hhehehhe...

Yong - Amik actually tapi tader pic kat phone aku hhehehe

azq said...

alaani sama mcm anak aku, ayu. kalau berjalan dia kurang selera makan nasi. jadik mmg dah standby satu plastik beso roti krim gardenia, biskut, kek & air kotak. bila aku tanya, dia kata 'ayu tak suka makan kat hotel. ayu nak makan nasi kat rumah je'. aduiyaii... payah betul...